Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az UTE curlig története

2008.12.23

Magunkról

 

2005. tavaszán, a kamaraerdei pálya építése, átadása idején alakult (alakulgatott) egy lelkes csapat, a negyedik kerületi négyek (név szerint: Korcsmáros Csaba, Korcsmáros Gábor, Andrási Attila és Fülöp Krisztián) néven. A név nem túl pontos, ámde találó angol fordítása lett a csapat első hivatalos neve: Four-Four.

Nem sokkal ezt követően csatlakozott a csapathoz dr. Baluka Csabáné (Erzsi), és a 2006/2007. évi bajnokságban már UTE Four-Four néven indult a csapat.

 

Valamikor 2006 novemberében, egy borozós, szivarozós pókerparty alkalmával –hat kiöregedett focista - Csaba élménybeszámolóját követően - érdeklődést mutatott a sportág iránt, majd a következő edzésen ki is próbálták. Az első sikertelenségek négy fiú kedvét nem vették el, és kitartó lelkesedéssel söprögették a jeget csütörtökönként (az új alapcsapat ekkor alakult ki: Ferenci János, Miklai János, Uti Tibor, Palancsa Zoltán).

2007. szeptemberében Palancsa Zolit beválasztották a versenybizottság tagjai közé.

 

Talán az előző évi sikertelenség hatására elhatároztuk, hogy „szerzünk” egy edzőt.

Vaspöri Tamás – az akkor első osztályú Cool skipje vállalta, hogy néhány edsésen megpróbál felkészíteni minket a bajnokságra.

Ez olyan szinten sikerült, hogy – bár új alapokon tanultuk a mozdulatokat – tök utolsók lettünk

Viszont Uti Tibi az egyéni OB 6. helyezettje lett, megelőzve több válogatott játékost is!

Talán a sportág varázsa, talán néhány részsiker a különböző bonspiel versenyeken de még ekkor is tartott a lelkesedés. Sőt, elhatároztuk, hogy női csapatot is építünk.

Ezzel egyidejűleg gyermekeink is megkóstolták a curlinget, így létrejött a junior csapat, amely – a kölykök koránál fogva – a jövő reménysége lett.

 

A női csapat első hivatalos megmérettetésére a 2008/2009. évi bajnokságban került sor – akkor a tisztes helytállás volt a cél.

 

A 2008/2009-es évben a férficsapatnál beérett a sok befektetett munka, és 2. helyezést értünk el a „B” osztályban, ezzel kivívtuk a jogot a ligaváltóban való szereplésre.

A tiebreak során legyőztük előbb a Pingvineket, majd a Cool-t is.

 

A ligaváltónak az esélytelenek nyugalmával futottunk neki, terveink szerint a gyakorlás volt a fő cél. De az első fordulóban az FTC Fradi elleni váratlan siker felcsillantotta a jövő évi elsőosztályú tagság reményét. Aztán még két győzelem, és az utolsó csoportmérkőzésünkön a Székesfehérvár I. ellen már a csoportelsőség volt a tét! Ez ugyan nem sikerült, de - holtverseny miatt - a másnapi tiebreakben kiharcoltuk a középdöntős részvétel jogát!

 

A középdöntőben az akkori legjobb 5 magyar csapattal vettük fel a versenyt, ez már tényleg bónusz játék volt nekünk.

Ennek ellenére többeket is megizzasztottunk (A Wallis ellen a szünetben még vezettünk, a Wallis 2. ellen csupán az extra endben maradtunk alul, mint ahogy a későbbi bajnok Jégmadarak ellen is!).

Rengeteget tanultunk, talán fejlődtünk is, és 2009. ősszel az I. osztályban újra bizonyíthattunk.

Az alapszakaszban két győzelem mellett öt vereséget könyvelhettünk el, ami holtversenyt eredményezett a 7-8. helyen. A tiebreaket a Ratrak ellen elveszítettük, ezért következett a ki-ki mérkőzés a B osztály 3. helyezettjével (ATTE Ta-rock). A sima győzelmet követően jöhetett a ligaváltó. Soha nem látott kiegyenlített mezőny gyűlt össze, a hat csapatból öt holtversenyben végzett (2 győzelem, 3 vereség), így elkezdődtek a tiebreak mérkőzések. Nekünk a biztos "A" csoportban maradásért a "B" osztály bajnokát, az FTC Fradit kellett legyőznünk, és ez sikerült is.

Sajnos a WSC Predators már túl kemény diónak bizonyult, így nem sikerült a középdöntőbe jutnunk.

 

Női csapatunk 2010 februárjában legyőzte az SSC-t, a COOL-t és az End Hunterst is, így biztosította helyét a négyes döntőben. Az End Hunters elleni elődöntőt nem sikerült megnyerni, így maradt a 4. hely.

2010-ben a legfontosabb feladat az elért helyezések mellett a fiatalok beépítése volt a csapatokba. Ez sikerült is, mindkét csapatunkban a két-két junior korú kerettag eredményesen, és bíztatóan játszott.

A 2010. évi junior bajnokságban mindkét csapatunk aranyérmet, és ezzel bajnoki címet szerzett!

A 2010/11-es idényben a férficsapat célja továbbra is az "A" osztályban maradás volt, ami a 7. hely elérésével sikerült is. Az új kiírás miatt a 8. helyezett már automatikusan kiesett, míg a mieink osztályzót játszottak a "B" osztály második helyezett IND-vel, amit megnyertek.

A női csapat célja a dobogó elérése volt, de menet közben olyan jól sikerült a csapatépítés, hogy nem várt sikereket is elkönyvelhettünk. Mindjárt az alapszakasz elején megvertük a sokszoros bajnok WSC csapatát, ami lendületet adott a lányoknak, és a középdöntőt a 2. pozícióból várhatták. A négyes döntőben - a biztos érem tudatában - egy rendkívül izgalmas meccsen sikerült legyőzni az End Hunters-t, és következhetett a két győzelemig tartó döntő. Az első találkozón sima vereség után következett egy bíztató győzelem. A mindent eldöntő harmadik mérkőzésen a válogatott legyőzhetetlennek bizonyult, így a mieink számára maradt az ezüstérem. Gratulálunk lányok!

Palancsa Dóri a 2011-es egyéni OB-n bronzérmes lett.

A junior csapatok 2011 januárjától önálló edzésekkel készültek a megmérettetésekre, és 2011-ben Palancsa Peti és Palancsa Dóri vezetésével megvédték bajnoki címüket!

2011 februárjától Palancsa Zoltán az MCSZ utánpótlás bizottságának vezetője lett, májustól pedig az elnökség tagja.

A 2011-2012-es szezonnak érmes reményekkel vágtunk neki, a felnőtt férfiak kivételével valamennyi csapatunk dobogóra számított.

Ezen kívül az újra alakuló jumior válogatottak gerincét is az UTE biztosította (a 10 fős keretből 5 fiatal UTE nevelés). A VB selejtezőn sajnos még nem alkottunk maradandót (lányok 6., fiúk 15.), de leraktuk az alapjait egy ütőképes fiatalokból álló csapatnak.

Az UTE női csapata élén Palancsa Dóri skipként is bemutatkozott, és rendkívül izgalmas csatában megismételve előző évi sikerét, a csapat ezüstérmet szerezett. Az arany még mindíg messze volt

Férfi csapatunk is megismételve előző évi eredményét osztályzón ugyan (az FTC ellen), de bennmaradt az "A" osztályban. A szezon végén még egy kellemes meglepetés (talán már nem is volt annaira meglepő), Palancsa Dóri egyéni bajnoki címet szerzett, megelőzve többek között a sokszoros bajnok Szekeres Ildikót  (WSC).

Így nem csoda, hogy 2012-ben Dóri az év női sportolója címet is megkapta!

A 2012-13-as szezonban merész álmokat szőttünk. Szerettük volna felülmúlni az előző évi sikereket, és lám...

Palancsa Dóri (Kiss Zsolttal párban) megnyerte a vegyespáros OB-t! Egy héttel később női csapatunk Magyar Kupa győzelmet szerzett, lányaink (Heni és Dóri) a junior EB-n tagjai voltak a második helyet elért csapatnak.

És ezek az eredmények még csupán a varázslat előfutárai voltak, hiszen következett az UTE curling és a Magyar curlingsport aranytavasza, a Palancsa dorottya (UTE) és Kiss Zsolt (WSC) alkotta vegyes páros világbajnoki címet szerzett a kanadai Frederictonban megrendezett Vegyes páros Világbajnokságon.

Ezt megelőzően még újabb sikerek születtek az OB-n: női csapatunk zsinórban harmadik ezüstérmét zsebelte be, míg férficsapatunk az igen erős mezőnyben az előkelő 5. helyet szerezte meg, amely eddigi története legjobb eredménye volt.

Palancsa Dóri mesés szezonja egy vegyes csapat ezüsttel (a férfi bajnok WSC két játékosával, valamint az End Huntersből Halász Csillával), valamint egy egyéni OB címvédéssel ért véget.

És ekkor merészet álmodtunk - elhatároztuk, hogy Dóri és Heni mellé hasonló fiatal és tehetséges lányokat igazolunk, így májustól újra együtt edzett velünk Kalocsai Vera (a BTKSE-ből). Hozzájuk csatlakozott még Sándor Nikolett a junior keretből, és Nagy Tímea (a WSC-ből). 

A 2013-2014-es szezon első bajnoki címét ismét vegyes párosban osztották, Dóri és Zsolti megvédték magyar bajnoki címüket. 

Junior lány válogatottunk 2014. januárjában ismét ezüstérmes lett az EB-n. A csapat gerincét ezúttal is az UTE lányai adták (Palancsa Dorottya, Miklai Henrietta, Kalocsai Vera).

Az UTE Bálnák (Palancsa Dóri, Miklai Heni, Kalocsai Vera, Nagy Timi, Sándor Niki) első szezonjukat egy Magyar Kupa bronzéremmel kezdték, majd következett a bajnoki szezon. UTE Nők néven nevezett csapatunk az ötödik helyen végzett, Férficsapatunk viszont 5 év "A" csoportos tagság után búcsúzott az első osztálytól.

A Bálnák viszont - sokak meglepetésére - nemcsak, hogy bejutottak a döntőbe, hanem a két győzelemig tartó döntőben 2-1-re legyőzték a 12 éve folyamatosan bajnoki címet szerző WSC női csapatát,  így megszerezték az UTE első curling csapatbajnoki címét. Ezzel kivívták az indulás jogoát a 2014. novemberben Svájcban megrendezésre kerülő "B" csoportos EB-n!

Skóciában a 2014. évi vegyes páros vb-n a Palancsa Dorottya-Kiss Zsolt páros az előkelő 4. helyezést érte el.

Ősszel az EB felkészülés jegyében negyedik helyet értek a Bálnák a Magyar Kupában.

2014. novemberében az UTE senior csapata immár másodszor vett részt a meghívásos Senior EB-n, ismét kevés sikerrel.

A svájci Champery városában 2014. novemberében megrendezett "B" csoportos női EB volt a Bálnák első nemzetközi megmérettetése. A felkészülés nem volt zökkenőmentes, hiszen a Palancsa Dorottya, Miklai Hentietta, Kalocsai Vera, Sándor Nikolett, Nagy Tímea összetételű keret több tagja is makacs meghüléses betegséggel bajlódott az ősz folyamán, Timit pedig augusztus végén sérvvel műtötték. A felkészülési versenyeken kevesebb sikerélményünk volt, mint azt vártuk, sőt, az EB nyitómérkőzésén sem mi irányítottunk (HUN-ITA 1-10).

De a lányok hamar "megérkeztek", és az alapszakasz után 5-4 győzelmi mutatóval álltak, ami a jó draw átlagnak köszönhetően Tie-Breaket ért.

2014. november 27-e szintén vastag betűkkel kerül az UTE curling történetét részletező könyvbe: egy nap - három sorsdöntő mérkőzés - három csodálatos győzelem - feljutás az "A" csoportba! Reggel tie-break győzelem a törökök ellen, délután a 4 között visszavágás az olaszoknak, este pedig a döntőért és az "A" csoportért utolsó köves, kiélezett közdelem, és siker az osztrákok ellen!

A 2015-ös OB-n a Bálnák nagy küzdelemben megvédték bajnoki címüket, így jogot szereztek a 2015. évi Dániában megrendezésre kerülő "A" csoportos EB-n.

Másik női csapatunk sajnos nyeretlen maradt, így búcsúzott a magyar elittől.

A koedukált "B" ligában viszont 4 csapatunk is rajthoz állt; a Senior válogatottat adó férficsapat mellett három új UTE formáció is megalakult: UTE Dragons (Palancsa Péter visszaigazolt, és néhány friss igazolás mellet junior válogatottjaink kerültek ebbe a csapatba), UTE Ratrak (Pomázi Gyula és Kerekes Olivér átigazolásával, és további 4  junior játékos bevonásával létrejött csapat), valamint az UTE Jégkristályok (4 nagyon fiatal, tehetséges lány, Dóri és Vera irányításával).

Az "A" ligába végül egyik formációnak sem sikerült feljutnia.

2015. áprilisában az oroszországi Szocsiban rendezték meg az aktuális vegyes páros világbajnokságot, Itt Palancsa Dorottya és Kiss Zsolt ismét világbajnoki címet szerzett! 

Ugyanakkor a szenior válogatott (Rókusfalvi András, Palancsa Zoltán, Miklai János, Kalmár György - mind UTE, és Verasztó Mihály - FTC) három győzelemmel és négy vereséggel nem jutott tovább a csoportjából.

A 2015-ös vegyes csapat OB-n Palancsa Dóri ismét ezüstérmet szerzett a Makukával.

A 2015. évi egyéni OB-n Palancsa Dóri (sérülten) 2. Kalocsai Vera 3. helyet szerzett.

Az év végi díjátadó gálán tarolt az UTE. 

Az év női játékosa - Palancsa Dorottya

Az év csapata - UTE Bálnák női válogatott

Az év edzője - Palancsa Zoltán

A legtöbbet fejlődött játékos- Sándor Nikolett

A legtöbbet fejlődött csapat - UTE Bálnák

2015júniusában végre megszületett a NOB várva várt döntése, melynek értelmében 2018-tól a vegyes páros is a téli olimpia része!

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.