Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Világbajnokaink: Palancsa Dorottya (UTE) és Kiss Zsolt (WSC)

2013.04.21

Palancsa Dorottya (UTE) és Kiss Zsolt (WSC) világbajnoki címet szerzett a kanadai Frederictonban 2013. április 13-20. között megrendezett Vegyes Páros Világbajnokságon!

Fiataljaink talán a legnehezebb csoportba kerültek, ahonnan a negyeddöntőbe jutás is már egy rendkívül nehéz feladatnak tűnt. Az "A" jelű csoportban szerepelt többek között az aktuális világbajnok svájci páros, az ex-világbajnokkal felálló orosz kettős, a hazai bajnok pár, valamint a Kanadában felkészülő kínai csapat, és a két-két tehetséges fiatallal felálló spanyol, illetve olasz team mellett a koreai és a román páros.

A felsorolásból kitűnik, hogy nem számíthattunk könnyű győzelmekre, de mindjárt az elején bíztató játékkal 14-1-re legyőztük a spanyol fiatalokat, majd a második napon változó teljesítményt nyújtva, a végén szoros küzdelemben 6-5-re múltuk felül a tapasztalt orosz párost.

A harmadik napon immár kedvező pozícióban léptünk jégre a világbajnok svájci páros ellen. Fiataljaink az elején visszafogottan, megilletődötten játszottak, a második félidőre "megtaláltuk a jeget", de már kicsit későn (7-8). A mérkőzés utolsó dobását egy kis közjáték előzte meg, amelyet egy - az ellenféltől végülis - elvett kő okozott. Mindkét páros a Curling szellemiségét messzemenőkig szem előtt tartva, sportszerűen tűrte a bírók által okozott hercehurcát.

A negyedik napon párosunk két nehéznek tűnő mérkőzést játszott, de a koreai páros nem fejtett ki túl nagy ellenállást (13-1). A hazai bajnok ellen már előnyösebb pozícióból kezdtük a mérkőzést, hiszen addigra a kanadai páros már két vereséget is begyűjtött. Zsolti és Dóri tovább szárnyalt, és 8-4-re nyert úgy, hogy a kanadai páros az utolsó - kalapács nélküli - endet már nem kívánta lejátszani.

Az utolsó két mérkőzésre már úgy mehettünk jégre, hogy a továbbjutás már biztos, csupán a csoportbeli helyezés volt kérdéses. Ennek megfelelően felszabadultan játszottak fiataljaink, és a két mérkőzés alatt az ellenfeleknek nem sikerült ellenük pontot szerezni (Románia 12-0, Olaszország 11-0).

Az alapszakasz befejezését követően az előző évi bronzérmes osztrák páros várt a mieinkre. A már teljesített alapelvárást követően tovább menetelt Zsolti és Dóri, és végig meggyőző játékkal 7-4-es győzelemmel kerültek a legjobb négy közé.

Az elődöntőben a hasonlóan fiatal és tehetséges cseh páros keményen küzdött, de nem bírt a magyar duóval (10-5).

Következhetett a világbajnoki döntő a sokkal esélyesebbnek tartott svéd formáció ellen. Fiataljaink már abban a tudatban léptek jégre, hogy legalábbis megismétlik Szekeres Ildikó és Nagy György 2009-ben elért második helyezését.

Sokáig úgy is tűnt, hogy nem a mi lobogónk emelkedik a legmagasabbra az eredményhirdetéskor. Talán a tét, talán egy kis átmeneti hullámvölgy miatt, de nem jöttek úgy a kövek, ahogy azt addig megszoktuk. Szünetben ellenfeleink 5-2-re vezettek. Aztán újra nekifutottak az esélynek fiataljaink, és parádés második félidőt produkáltak. Bár a 6. end után még mindíg a svédeknél volt az előny (4-7), az utolsó két endben ellenálhatatlanok voltunk, és meg is lett az eredménye (7-7).

Következett az extra end, ahol a svéd párosé volt az előny. A tét rányomta bélyegét a játékra, mindkét páros sokat hibázott, de Zsolti utolsó köve csodálatosra sikerült, amire a tapasztalt svéd párosnak már nem volt válasza.

Következhetett egy azóta is tartó eufória, a gratulációk véget nem érő sorozata. 

Két hete szerintem egyetlen magyar sem képzelte volna, hogy többek között évtizedek óta curlingező kanadai, skót, svéd, svájci éljátékosok, edzők és neves szakenberek tisztelettel néznek fel magyar curlingesekre, és öszinte elismeréssel gratulálnak a nem véletlenül megszerzett világbajnoki címhez!

 

Gratulálunk Dóri és Zsolti!

 

A mappában található képek előnézete WMDCC 2013. Világbajnoki cím

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.